Sposób przygotowania:
Ciasto o smaku kiwi
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno, dodajemy cukier i znów ucieramy. Kolejno dodajemy żółtka, cały czas delikatnie ucierając mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 175*C i pieczemy 25 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem 1: Budyń gotujemy na wodzie z cukrem. Na gotujący budyń wsypujemy galaretkę i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z żółtkami dodajemy porcjami zimny budyń. Cały czas ucierając miksery. Jak masa stanie się jednolita i gładka rozsmarowujemy ją na biszkopcie. Krem 2: Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody i odstawiamy do wystygnięcia.Śnieżkę ucieramy z zimnym mlekiem na sztywno. Dodajemy zimną ale nie stężałą galaretkę i ucieramy. Wykładamy na krem 1. Owoce kiwi obieramy , kroimy w plastry ,osączamy na papierowym ręczniku i układamy na wierzch ciasta. Warto wcześniej przygotować sobie kiwi by jak najszybciej ułożyć je na bitej śmietanie puki nie zastygnie całkowicie. Wówczas ładnie się przyklei do całości. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Krem 1: Budyń gotujemy na wodzie z cukrem. Na gotujący budyń wsypujemy galaretkę i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z żółtkami dodajemy porcjami zimny budyń. Cały czas ucierając miksery. Jak masa stanie się jednolita i gładka rozsmarowujemy ją na biszkopcie. Krem 2: Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody i odstawiamy do wystygnięcia.Śnieżkę ucieramy z zimnym mlekiem na sztywno. Dodajemy zimną ale nie stężałą galaretkę i ucieramy. Wykładamy na krem 1. Owoce kiwi obieramy , kroimy w plastry ,osączamy na papierowym ręczniku i układamy na wierzch ciasta. Warto wcześniej przygotować sobie kiwi by jak najszybciej ułożyć je na bitej śmietanie puki nie zastygnie całkowicie. Wówczas ładnie się przyklei do całości. Wstawiamy ciasto do lodówki.