Sposób przygotowania:
Jabłecznik z bitą śmietaną
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy 1/4 szklanki cukru. Pianę z białek dodajemy do masy żółtkowej, następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obieramy ze skórek, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. 2 szklanki wody zagotowujemy ze szklanką cukru, wkładamy do niej jabłka i gotujemy do miękkości. Budynie rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do miękkich jabłek, zagotowujemy. Biszkopt po wystygnięciu przekrawamy na pół- na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim blatem. Do pozostałych jabłek dodajemy galaretkę o smaku kiwi. Galaretka powinna się rozpuścić. Masę jabłkową wykładamy na drugi blat i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa jabłkowa będzie zimna i zastygnie, wówczas przystępujemy do przygotowania masy śmietanowej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęczniej podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy, żeby przestygła. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku. Pod koniec ubijania dodajemy do smaku sok z cytryny oraz żelatynę. Następnie masę rozprowadzamy na zielonej masie jabłkowej i odstawiamy do zastygnięcia.