Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto Oczy Carycy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia i rozsmakowałam się w nim od pierwszego kęsa.

Ciasto Oczy Carycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Oczy Carycy

 

 

 

  • Masa:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • cukier puder do smaku
  • 25 dag masła

 

  • Dodatkowo:
  • 15 biszkoptów
  • 200 ml naparu z kawy
  • 50 ml likieru lub rumu
  • 1 zielona galaretka
  • 1 niebieska galaretka
  • 500 ml wrzątku
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto Oczy Carycy
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i olej. Mieszamy delikatnie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy na przemian jasną i ciemną masę. Gdy obie masy wyłożymy, wówczas przy użyciu patyczka lub widelca mieszamy delikatnie obie masy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Studzimy je przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Obie galaretki rozpuszczamy, każdą w 250 ml wrzątku. Odstawiamy, żeby zaczęły tężeć.Jeden blat ciasta smarujemy połową masy. Biszkopty moczymy w mieszance kawy i alkoholu i układamy na masie. W przerwy między biszkoptami wykładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Następnie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim blatem ciasta.Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy mleko i podgrzewamy. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Ciasto Oczy Carycy
Przygotowujemy ciasta i wykładamy je do blaszki.
Ciasto Oczy Carycy
Ciasto po wystygnięciu kroimy na dwa blaty.
Ciasto Oczy Carycy
Na masę wykładamy biszkopty nasączone w kawie.
Ciasto Oczy Carycy
Wolne miejsca uzupełniamy galaretkami: zieloną i niebieską.