RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Ciasto OCZY CZARY

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, chociaż na takie wygląda Sama się o tym przekonałam. W sam raz do kawki, herbatki i nie tylko....

Ciasto OCZY CZARY                   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto OCZY CZARY

 

  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • Krem budyniowy:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • Polewa:
  • 125g margaryny Kasi
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • 200 ml mocnej kawy
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • zielona galaretka
  • orzechy włoskie

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto OCZY CZARY
Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy. Blaszkę o wym. ok. 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut. Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękką Kasią. Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki. Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Polewa: w rondelku rozpuszczamy Kasię, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
Ciasto OCZY CZARY
Pieczemy ciasto jasno ciemne :)
Ciasto OCZY CZARY
Przekrojony placek na pół smarujemy budyniem,przekładamy biszkoptami i pomiedzy zalewamy galaretką :)
Ciasto OCZY CZARY
Wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem :)
Ciasto OCZY CZARY
Wierzch zalewamy polewą i posypujemy orzechami włoskimi :)