ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto od aniołka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto na niedzielę lub święta.

Ciasto od aniołka

Składniki:

Ciasto od aniołka

 

  • BISZKOPT
  • szkl. mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • szkl. cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto od aniołka
BISZKOPT:
Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.Połącz białka z żółtkami,delikatnie wymieszaj.Do powstałej masy wsyp mąkę.Wymieszaj.Piecz ok. 25 min. w temp.180 st.

KREM:
Ugotuj pół litra mleka z cukrem.Do pozostałego mleka dodaj olejek i mąkę.Powoli wlej mleko z mąką do tego gotującego się,nie przerywając mieszania.Wystudź.Utrzyj margarynę i dodaj do masy.
Biszkopt przekrój wzdłuż i przełóż masą.Wierzch też pokryj masą,posyp startą czekoladą.