Sposób przygotowania:
Ciasto odwrotne mojej babci
Białka oddzielić od żółtek,ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać. Na końcu dodać, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet. Blaszkę o wymiarach 31x15 cm posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt,w temperaturze 180ºC około 50 min. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części,keksówkę wyłożyć folią (najlepiej cienką śniadaniową)włożyć spód ciasta do keksówki. Galaretki rozpuścić w 6 szklankach wrzącej wody,dodać mrożone owoce,odstawić do wystygnięcia. Połowę tężejącej galaretki, wylać dno ciasta,przykryć drugim płatem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody,odstawić do spęcznienia,rozpuścić w mikrofali ,ostudzić wlać do serków i dokładnie wymieszać. Masę z serków wylać na drugi płat ciasta,przykryć ostatnim,na wierzch wylać 2 część galaretki z owocami(musi być dobrze tężejąca)odstawić ciasto do lodówki na 3 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto z keksówki,razem z folią odwrócić do góry,zdjąć folię. Polać polewą czekoladową ,posypać wiórkami i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego:)
zuzi
anullka7