anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto odwrotne mojej babci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto jest bardzo smaczne,pachnie owocami i wanilią:)

Ciasto odwrotne mojej babci

Składniki:

Ciasto odwrotne mojej babci

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka octu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 3 serki homo waniliowe(200 gramowe)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • dowolne owoce mrożone (babcia dała śliwki)
  • Polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto odwrotne mojej babci
Białka oddzielić od żółtek,ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać. Na końcu dodać, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet. Blaszkę o wymiarach 31x15 cm posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt,w temperaturze 180ºC około 50 min. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części,keksówkę wyłożyć folią (najlepiej cienką śniadaniową)włożyć spód ciasta do keksówki. Galaretki rozpuścić w 6 szklankach wrzącej wody,dodać mrożone owoce,odstawić do wystygnięcia. Połowę tężejącej galaretki, wylać dno ciasta,przykryć drugim płatem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody,odstawić do spęcznienia,rozpuścić w mikrofali ,ostudzić wlać do serków i dokładnie wymieszać. Masę z serków wylać na drugi płat ciasta,przykryć ostatnim,na wierzch wylać 2 część galaretki z owocami(musi być dobrze tężejąca)odstawić ciasto do lodówki na 3 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto z keksówki,razem z folią odwrócić do góry,zdjąć folię. Polać polewą czekoladową ,posypać wiórkami i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego:)