edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto omletowe z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Urok tego ciasta polega na połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego. Ja już wiele lat temu zakochałam się w nim od pierwszego kęsa :)

Ciasto omletowe z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto omletowe z porzeczkami

 

  • Składniki na blachę 32x24 cm:
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 25 dag miękkiego masła
  • 75 dag czerwonych porzeczek – waga po odszypułkowaniu
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • ok. 4 łyżek przegotowanej zimnej wody
  • Nie, to nie jest pomyłka - w tym cieście nie ma żadnych środków spulchniających ani zapachowych

Sposób przygotowania:

Ciasto omletowe z porzeczkami
Porzeczki umyłam, osuszyłam i odszypułkowałam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Jajka wybiłam i oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (niestety nie mam możliwości wyłączenia termo obiegu, ale nie jest on konieczny do tego ciasta). Żółtka utarłam z cukrem „na biało”, nie martwiąc się nierozpuszczonym do końca cukrem. Wystarczy, że masa zmieni kolor i trochę objętość. Dodałam miękkie masło, zmiksowałam. Dosypałam przesianą mąkę i ponownie zmiksowałam. W tym momencie ciasto jest bardzo gęste. Białka ubiłam na sztywna pianę, dodałam ją do ciasta i wymieszałam, ale tym razem już łopatką. Ciasto przełożyłam do blaszki i jak najdokładniej wyrównałam powierzchnię. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut. W tym czasie cukier puder utarłam z wodą na dość gęsty, ale dający się lać z kubeczka lukier. Wyjęłam ciasto z piekarnika i wysypałam na jego powierzchnię równą warstwę porzeczek. Podniosłam temperaturę piekarnika o 20 stopni i ponownie wstawiłam blachę. Piekłam 4-5 minut. Porzeczki muszą się tylko dobrze zagrzać, ale nie upiec. Powinny zostać surowe i jędrne. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika polałam powierzchnię lukrem i odstawiłam je do wystudzenia.
Ciasto omletowe z porzeczkami
Przed dodaniem piany z białek ciasto jest bardzo gęste.
Ciasto omletowe z porzeczkami
Z lewej strony ciasto surowe a z prawej upieczone wyjęte z piekarnika.
Ciasto omletowe z porzeczkami
Lukier powinien być dość gęsty aby nie przemoczył ciasta.
Ciasto omletowe z porzeczkami
Ciasto polewamy lukrem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.