jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto orzechowe polecane na jesienne i zimowe dni

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

  • 15 dag biszkoptów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • 45 dag cukru pudru
  • 15 dag posiekanych orzechów
  • 1 szklanka wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • bita śmietanka- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Biszkopty pokruszyć i namoczyć w mleku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem 20 dag do białości, dodać odsączone biszkopty i posiekane orzechy, dobrze utrzeć. Z białek ubić pianę, wymieszać z przygotowaną masą żółtkową i ułożyć w tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem. Upiec wstawiając do piekarnika o temp. 180 stop. C. Z pozostałego cukru i 1 szklanki wody z dodatkiem skórki cytrynowej ugotować syrop. Syrop powinien być gęsty. Upieczone ciasto wyłożyć ostrożnie po ostudzeniu na półmisek, polać syropem, gdy syrop wsiąknie w ciasto udekorować bitą śmietanką.