Sposób przygotowania:
ciasto orzechowe
Do miski wsypać mąkę, dodać 3 żółtka, margarynę, cukier waniliowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić dokładnie ciasto, uformować kulę i włożyć na 2 godz. do lodówki.
3 białka ubijamy dodając szklankę cukru. Orzechy siekamy.
Ciasto dzielimy na dwie części- odcinając ok 1/3 z całości. Na wysmarowaną tłuszczem blachę ścieramy na tarle o grubych oczkach większą część ciasta rozprowadzając równomiernie
( dzięki starciu ciasto jest delikatniejsze niż gdy wykleimy nim blachę). Na warstwę ciasta wykładamy ubite na sztywno białka, posypujemy orzechami a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180oC) i pieczemy 30 min.
Do rondelka wkładamy wszystkie składniki polewy i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru - nie gotujemy.
Po upieczeniu ciasta polewamy go połową polewy, a drugą połowę wlewamy gdy ciasto wystygnie.
3 białka ubijamy dodając szklankę cukru. Orzechy siekamy.
Ciasto dzielimy na dwie części- odcinając ok 1/3 z całości. Na wysmarowaną tłuszczem blachę ścieramy na tarle o grubych oczkach większą część ciasta rozprowadzając równomiernie
( dzięki starciu ciasto jest delikatniejsze niż gdy wykleimy nim blachę). Na warstwę ciasta wykładamy ubite na sztywno białka, posypujemy orzechami a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180oC) i pieczemy 30 min.
Do rondelka wkładamy wszystkie składniki polewy i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru - nie gotujemy.
Po upieczeniu ciasta polewamy go połową polewy, a drugą połowę wlewamy gdy ciasto wystygnie.