zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Coś słodkiego do kawki lub herbatki.............

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Orzechy obrać ze skórki i zmielić, rodzynki namoczyć i osączyć. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Margarynę utrzeć z żółtkami. Do utartej masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Mieszając dodawać po łyżce mąkę. Na końcu dodać obsypane mąką orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut.