dalisa

dalisa

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatne ciasto biszkoptowe dla smakoszy.

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

  • 8 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. orzechów - zmielić.
  • Na krem;
  • 200 g orzechów zmielonych
  • 1 szkl. mleka + 1/2 do bydyniu .
  • 150 g cukru
  • 1 kostka Kasi
  • 1 łyżka kakao;

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Białka ubić, dodać cukier, dodać żółtka.
Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia + orzechy.
Krem:
Mleko zagotować z cukrem, kakao i orzechy.W 1/2 szkl. mleka rozprowadzić budyń waniliowy lub śmietankowy, zagotować i ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać masę budyniową.

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć masą. Udekorować wg uznania.