Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe ateńskie
Żółtka jajek utrzeć aż po jaśnieją. Orzechy zmielić lub posiekać i wymieszać z mąką i cynamonem. To wszystko wrzucić do ubitych żółtek, dodać marmoladę ( ja używam marmolady różanej ze sklepu Biedronka ) i wodę pomarańczową a następnie dobrze wszystko wymieszać. Białka jajek ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta trochę masy orzechowej, żeby się rozrzedziła a następnie po trochu dokładać do ciasta i delikatnie mieszać. Wysmarować masłem niedużą tortownicę i nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zaraz później skręcić temperaturę na 180. Piec około 50 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy. Po wyjęciu z piekarnika przejechać nożem przybrzeże gach tortownicy ale nie zdejmować brzegów przez 15 minut. Następnie zdjąć i pozostawić ciasto do ostygnięcia. Przygotować sos jogurtowy mieszając wszystkie składniki drewnianą łyżką. Podawać kawałki ciasta polane łyżeczką sosujogurtowego. Można też podawać sos oddzielnie.