Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Ciasto orzechowe ateńskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to jedno z niewielu ciast, które nie posiada proszku do pieczenia.

Ciasto orzechowe ateńskie

Składniki:

Ciasto orzechowe ateńskie

 

 

  • SOS JOGURTOWY:
  • 3 łyżki miodu,
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki wody pomarańczowej lub kilka kropli olejku pomarańczowego.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe ateńskie
Żółtka jajek utrzeć aż po jaśnieją. Orzechy zmielić lub posiekać i wymieszać z mąką i cynamonem. To wszystko wrzucić do ubitych żółtek, dodać marmoladę ( ja używam marmolady różanej ze sklepu Biedronka ) i wodę pomarańczową a następnie dobrze wszystko wymieszać. Białka jajek ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta trochę masy orzechowej, żeby się rozrzedziła a następnie po trochu dokładać do ciasta i delikatnie mieszać. Wysmarować masłem niedużą tortownicę i nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zaraz później skręcić temperaturę na 180. Piec około 50 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy. Po wyjęciu z piekarnika przejechać nożem przybrzeże gach tortownicy ale nie zdejmować brzegów przez 15 minut. Następnie zdjąć i pozostawić ciasto do ostygnięcia. Przygotować sos jogurtowy mieszając wszystkie składniki drewnianą łyżką. Podawać kawałki ciasta polane łyżeczką sosujogurtowego. Można też podawać sos oddzielnie.