Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto orzechowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nietypowe ciasto orzechowe z galaretka

Ciasto orzechowe z galaretką

Składniki:

Ciasto orzechowe z galaretką

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa orzechowa:
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyzki kakao
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • Reszta:
  • 2 galaretki zielone
  • Polewa czekoladowa
  • Wiórki kokosowe
  • Herbatniki
  • Rum

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z galaretką
Herbatniki namoczyc w rumie. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przygotowac galaretki. Orzechy drobno pokroić lub zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać kakao i orzechy i jeszcze zmiksować. Na biszkopt wyłożyc masę i wylac galaretki. Gdy galaretki lekko stężeją wyłożyc na nie nasączone rumem herbatniki. Polac polewa i posypac kokosem.