SUPERPRZEPIS

Ciasto orzechowiec świąteczny

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Ciasto orzechowiec świąteczny

Ciasto typowo świąteczne,polecam:)

Składniki:

Ciasto orzechowiec świąteczny

 

  • Biszkopt orzechowy
  • 5 jajek 5 łyżek cukru pudru
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa
  • 1,5 kostki masła roślinnego 375 gram
  • 1 szklanka mielonych orzechów (może być więcej)
  • cukier puder wg uznania (żeby nie było za słodkie)
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowiec świąteczny
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier puder,dalej ubijać.

Gdy białka będą sztywne,dodać po jednym żółtku,ciągle ubijać,na końcu dodać bułkę wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać.

Wylać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 180º C około 30 min.

Mało utrzeć do białości z cukrem pudrem,dodając po łyżce zmielonych orzechów,na końcu dodać sok z cytryny.(nie koniecznie)

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części,przekładać kremem.

wierzch posmarować kremem i posypać orzechami.

Polecam to ciasto.

Smacznego.