czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Ciasto orzechowo - budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne kruche ciasto z chrupiącymi orzechami i słodkim kremem budyniowym. To taka biedniejsza wersja Snickersa;) Idealne ciasto na Boże Narodzenie.

Ciasto orzechowo - budyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto orzechowo - budyniowe

 

 

 

  • Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka,
  • szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 250g masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo - budyniowe
1. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. 3. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu. Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze. Odstawić na całą noc.
Ciasto orzechowo - budyniowe
Zagnieśc ciasto, obie części wyłożyć do foremek
Ciasto orzechowo - budyniowe
Masło stopić z cukrem i miodem, dać orzechy
Ciasto orzechowo - budyniowe
Ciepłą mase orzechowa wyłożyć na jedną część ciasta