gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto orzechowo - miodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina uwielbia to ciasto.

Ciasto orzechowo - miodowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowo - miodowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo - miodowe
Mleko, cukier, miód oraz margarynę podgrzewamy tak długo, aż wszystko rozpuści się. Studzimy. Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy jajka i przestudzoną masę. Ciasto zagniatamy i dzielimy na trzy części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy dwie części ciasta - każdą osobno ok 15 minut w temp. 180 - 190 stopni. Studzimy ciasta. Wyłupane orzechy siekamy lub rozwałkowujemy. Miód cukier i margarynę rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy orzechy i całość dokładnie mieszamy. Trzecią część ciasta wykładamy na blachę i na wierzch wykładamy masę orzechową. Pieczemy całość ok. 20 minut w temp. 180-190 stopni. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy. Masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami budyń i ucieramy na jednolitą masę. Na pierwszym cieście rozsmarowujemy masę krówkową, przykrywamy drugim ciastem, które smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy.
Ciasto orzechowo - miodowe
Ciasto zagniatamy i dzielimy na trzy części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy dwie części ciasta - każdą osobno ok 15 minut w temp. 180 - 190 stopni.
Ciasto orzechowo - miodowe
Wyłupane orzechy siekamy lub rozwałkowujemy. Miód cukier i margarynę rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy orzechy i całość dokładnie mieszamy. Trzecią część ciasta wykładamy na blachę i na wierzch wykładamy masę orzechową. Pieczemy całość ok. 20 minut w temp. 180-190 stopni.
Ciasto orzechowo - miodowe
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy. Masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami budyń i ucieramy na jednolitą masę.
Ciasto orzechowo - miodowe
Na pierwszym cieście rozsmarowujemy masę krówkową, przykrywamy drugim ciastem, które smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy.