Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowo-jabłkowe
Orzechy (8 odłożyć) posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na tarce, oprószyć mąką. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka i 150 g cukru utrzeć, dodać kakao, ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie zmieszać. Formę natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, piec 35 min w temp. 175°C, zostawić na 5-10 min w ciepłym piekarniku. Masło utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozdrobnić. Resztę cukru, czekoladę, mąkę ziemniaczaną i mleko podgrzewać w rondlu, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a masa lekko zgęstnieje. Przestudzić, połączyć z masłem. Ciasto przekroić na 2 placki. Połową masy czekoladowej posmarować spód, przykryć 2 plackiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, udekorować połówkami orzechów.