czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Ciasto orzechowo - truflowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto wygląda na pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu:) Krem z dodatkiem trufli i orzechów jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć.

Ciasto orzechowo - truflowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto orzechowo - truflowe

 

 

  • Krem:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 250g masła,
  • budyń waniliowy,
  • 300g cukierków trufli w czekoladzie,
  • 250g orzechów włoskich,
  • 1/3 szklanki cukru.

 

  • Pianka:
  • 5 białek,
  • galaretka wiśniowa,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 50g startej mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo - truflowe
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. 2. Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotowac, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić. W 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotowaćna małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłozyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać. Na pierwszą część ciata wyłozyć krem z orzechamui, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić. 3. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Ciasto orzechowo - truflowe
Przygotować biszkopt, przelać do formy, upiec
Ciasto orzechowo - truflowe
Orzechy sparzyć wrzącym mlekiem, ostudzić.
Ciasto orzechowo - truflowe
Cukierki wymieszać z gorącym mlekiem, ostudzić.