Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowo - truflowe
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. 2. Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotowac, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić. W 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotowaćna małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłozyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać. Na pierwszą część ciata wyłozyć krem z orzechamui, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić. 3. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Nina W.
czekoladka_m
Nie wątpię w to, że wyjdzie;)) A krem rzeczywiście wyszedł bardzo smaczny!