Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Ciasto Pawełek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smakowite ciasto z batonikami do kawy

Ciasto Pawełek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Pawełek

 

  • BISZKOPT
  • jajka -6 szt
  • mąka- 1 szkl
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • cukier -200 g
  • KREM
  • margaryna - 1,5 kost
  • batony Pawełek -2 szt
  • żółtka jaj -3 szt
  • mleczna czekolada -1 tabliczka
  • cukier -3/4 szkl
  • mleko -0,5 szkl
  • wódka -100 g

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Pawełek
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. KREM Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami na puch. Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć. Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć. SKŁADANIE CIASTA biszkopt połowa kremu biszkopt druga część kremu Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, pozostałą od kremu.
Ciasto Pawełek
Pawełek upieczony przełożony kremem i posypany czekoladą