madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto piernikowo-budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre ciasto i ładne ciasto z pierniczkami.

Ciasto piernikowo-budyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto piernikowo-budyniowe

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 l mleka
  • 1 kostka masła roślinnego
  • Ponadto:
  • dzem wisniowy
  • 70 dag pierniczków nadziewanych

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowo-budyniowe
Biszkopt: żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz porcjami żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa: 1 szkl mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z masłem, na gotujące się mleko wlewamy rozmącone budynie, chwilę gotujemy na małym ogniu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przełożenie ciasta: spodni blat biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce, w której się piekł i smarujemy dżemem wiśniowym. Na warstwę dżemu układamy ciasto pierniczki. Całość zalewamy gorącą masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.
Ciasto piernikowo-budyniowe
Na wartwie dzęmu układamy ciasno pierniczki.
Ciasto piernikowo-budyniowe
Masło rozpuszczamy w mleku i całość zagotowujemy.
Ciasto piernikowo-budyniowe
Wlewamy rozmącone budynie i gotujemy aż masa zgęstnieje.
Ciasto piernikowo-budyniowe
Gorącą masę wylewamy na ułożone pierniczki.