jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruchy z porzeczkami i kokosem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kruche ciasto, orzeźwiające owoce i dużo kokosu - to wszystko sprawia, że ciasto aż się prosi by je upiec.

Kruchy z porzeczkami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy z porzeczkami i kokosem

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Ciasto ciemne:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 margaryna mleczna,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody
  • Masa kokosowa:
  • 5 białek,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g wiórek kokosowych,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • Około 400g czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Kruchy z porzeczkami i kokosem
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sypnie składniki i razem mieszamy. Dokładamy tłuszcz i żółtka. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem. Na wyłożony spód wylewamy masę kokosową. Następnie układamy na niej porzeczki. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na porzeczki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180˚C. MASA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, budyń, kokos) oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto kruche. OWOCE: Owoce obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane wykładamy na masę kokosową.
Kruchy z porzeczkami i kokosem
Gotowe ciasto kakaowe dzielimy na dwie części
Kruchy z porzeczkami i kokosem
na wyłożone ciasto wylewamy masę kokosową
Kruchy z porzeczkami i kokosem
na masę kokosową wykładamy przygotowane porzeczki
Kruchy z porzeczkami i kokosem
całość przykrywamy startym ciastem kakaowym-drugą częścią.