goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto porzeczkowo-bezowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W sezonie porzeczkowym robię je bardzo często :)

Ciasto porzeczkowo-bezowe

Składniki:

Ciasto porzeczkowo-bezowe

 

  • ciasto:
  • mąka 1 1/2 szklanka
  • żółtka 3 sztuki
  • cukier 2/3 szklanka
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • masło 10 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

 

  • masa bezowa:
  • cukier 1 szklanka
  • białka 3 sztuki
  • sok z cytryny 1/2 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowo-bezowe
Żółtka ucieramy z oba cukrami, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną blaszkę. Nakłuwamy. Podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Porzeczki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy. Przekładamy na ciasto. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Ubijamy. Sztywną pianę przekładamy na porzeczki. Pieczemy około 20 minut.

Tagi:

ciasto