OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeżeli ktoś nie lub zbyt słodkich ciast, to właśnie mam dla niego propozycje :) Kwaskowaty krem z porzeczek połączony ze słodkawym kremem z czereśni.

Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek" Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek"

 

 

  • Krem 1.
  • 400g czarnych porzeczek
  • 3 żółtka
  • 1x kostka masła
  • 1x galaretka owoce leśne
  • 3łyżki cukru pudru

 

  • Krem 2.
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%/36%
  • 400 g wypestkowanych czereśni
  • 1x galaretka malinowa
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • 1x biała polewa
  • ok. 200g herbatników
  • porzeczki, czereśnie do ozdoby

Sposób przygotowania:

Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek"
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Ubić. Zmniejszyć obroty i wsypywać powoli obie mąki zmieszane z proszkiem. /wmieszać barwnik. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180*C przez 15 min

Krem 1. Porzeczki zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny). Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki i pestki. Miękkie masło utrzeć (bardzo dokładnie) na puch i wmiksować żółtka. Dodawać po łyżce przygotowany mus z porzeczek. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody. Wystudzić i chłodną - tężejącą , wmiksować do porzeczkowego kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.

Krem 2. Czereśnie zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny) . Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo wmiksować czereśniowy mus. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Wystudzić i chłodną - tężejącą- także wmiksować do kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.

Na biszkopt wyłożyć krem 1, następnie krem 2, przykryć herbatnikami - wierzch i boki.

Przygotować polewę wg przepisu na op. , posmarować nią wierzch ciasta i udekorować owocami.

Chłodzić w lodówce.
Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek"
przygotowany krem porzeczkowy kładziemy na biszkopt
Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek"
śmietanę z czereśniami smarujemy na porzeczkowy krem
Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek"
obkładamy herbatnikami i czyścimy dookoła pozostałe kremy.