Sposób przygotowania:
Ciasto "Porzeczniaczek- Czereśniaczek"
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Ubić. Zmniejszyć obroty i wsypywać powoli obie mąki zmieszane z proszkiem. /wmieszać barwnik. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180*C przez 15 min
Krem 1. Porzeczki zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny). Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki i pestki. Miękkie masło utrzeć (bardzo dokładnie) na puch i wmiksować żółtka. Dodawać po łyżce przygotowany mus z porzeczek. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody. Wystudzić i chłodną - tężejącą , wmiksować do porzeczkowego kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Krem 2. Czereśnie zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny) . Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo wmiksować czereśniowy mus. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Wystudzić i chłodną - tężejącą- także wmiksować do kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Na biszkopt wyłożyć krem 1, następnie krem 2, przykryć herbatnikami - wierzch i boki.
Przygotować polewę wg przepisu na op. , posmarować nią wierzch ciasta i udekorować owocami.
Chłodzić w lodówce.
Krem 1. Porzeczki zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny). Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki i pestki. Miękkie masło utrzeć (bardzo dokładnie) na puch i wmiksować żółtka. Dodawać po łyżce przygotowany mus z porzeczek. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody. Wystudzić i chłodną - tężejącą , wmiksować do porzeczkowego kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Krem 2. Czereśnie zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny) . Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo wmiksować czereśniowy mus. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Wystudzić i chłodną - tężejącą- także wmiksować do kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Na biszkopt wyłożyć krem 1, następnie krem 2, przykryć herbatnikami - wierzch i boki.
Przygotować polewę wg przepisu na op. , posmarować nią wierzch ciasta i udekorować owocami.
Chłodzić w lodówce.