alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Fale dunaju z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Można piec nie tylko z czereśniami ale również z wiśniami lub czarną porzeczką.

Fale dunaju z czereśniami

Składniki:

Fale dunaju z czereśniami

 

  • CIASTO,
  • 1 kost margaryna,
  • 6 szt jajka,
  • 2 szkl mąka pszenna,
  • 1 szkl cukier,
  • 1 szt cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki woda,
  • krem budyniowy,
  • 1 szt budyń śmietankowy,
  • 0,5 l mleko,
  • 5 łyżek cukier,
  • 1 kost margaryna,
  • polewa czekoladowa,
  • 100 gr margaryna,
  • 3 łyżki mleko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • kompot i galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z czereśniami
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrami do białości, dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać 2 łyżki kakao i wodę i wymieszać. Wyłożyć na pierwszą część ciasta.Na górze ułożyć odsączone i wypestkowane czereśnie. Upiec w 160 st około 40 min. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę wiśniową Krem: Na mleku ugotować budyń z cukrem i ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać tak długo aż masa się dobrze połączy. Krem wyłożyć na galaretkę. Polewa kakaowa: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, podgrzewać do zagotowania się ciągle mieszając. Zimną polewę wylać na krem.