kasia15x

kasia15x

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Ciasto przekładane.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto robiłam po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest rewelacyjne.;)

Ciasto przekładane.

Składniki:

Ciasto przekładane.

 

 

  • Nasączenia:
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

 

  • Dodatkowo:
  • 1 gotowy krem karpatka+składniki potrzebne do jego przygotowania
  • małe opakowanie śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • śmietan - fix
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane.
Biszkopt: Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać cukier, dodać żółtka i wlać olej. Powoli wsypywać mąkę i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wlać na blaszkę i piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto przeciąć na pół. Dolną część nasączyć wodą połączoną z cukrem i aromatami. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć na dolny placek. Przykryć drugą częścią ciasta. Śmietanę ubić mikserem. pod koniec dodać cukier puder wymieszany ze śmietan - fixem. wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego.;)