Sposób przygotowania:
Ciasto przekładane DanusiZ podanych składników ciasta, zagnieść kruche ciasto Ciasto podzielić na 2 części. Wysmarować tłuszczem blachę, najpierw upiec pierwszą część ciasta,w temp.180 stop,przez 30 minut. Wyjąć upieczone ciasto z blachy, blachę natłuścić tłuszczem i wyłożyć następną część ciasta. Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Orzechy włoskie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dosypywać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Gotową pianę wyłożyć na powidła. Pianę na cieście posypać orzechami. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika piec 30 minut w 180 stop.
KREM:
Krem karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu. Upieczone ciasto wyjąć z blachy, ostudzić.
Ciasto przełożyć kremem karpatka, na krem położyć upieczoną pierwszą część ciasta. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać wierzch ciasta.