SUPERPRZEPIS

Ciasto przekładane Danusi

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto przekładane Danusi Więcej zdjęć (3)

bardzo często piekę takie słodkości.

Składniki:

Ciasto przekładane Danusi

 

  • mąka -4 szkl
  • cukier puder - 3/4 szkl
  • cukier -1 szkl
  • jajka - 6 szt
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy -1 opakowanie
  • margaryna - 1/2 kostki
  • słoik powideł śliwkowych
  • orzechy włoskie -200g
  • opakowanie kremu karpatkowego
  • odrobina soli
  • śmietana - 3 łyżki.
  • gotowa polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane Danusi
Z podanych składników ciasta, zagnieść kruche ciasto Ciasto podzielić na 2 części. Wysmarować tłuszczem blachę, najpierw upiec pierwszą część ciasta,w temp.180 stop,przez 30 minut. Wyjąć upieczone ciasto z blachy, blachę natłuścić tłuszczem i wyłożyć następną część ciasta. Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Orzechy włoskie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dosypywać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Gotową pianę wyłożyć na powidła. Pianę na cieście posypać orzechami. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika piec 30 minut w 180 stop.



KREM:

 

Krem karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu. Upieczone ciasto wyjąć z blachy, ostudzić.

Ciasto przełożyć kremem karpatka, na krem położyć upieczoną pierwszą część ciasta. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać wierzch ciasta.
Ciasto przekładane Danusi
Przygotowany został krem karpatka do przełożenia ciasta
Ciasto przekładane Danusi
Etap 2

Tagi:

jajko jajka