czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto przekładane truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Gdy tylko pojawiają się truskawki przyrządzam z nich różne pyszności dla mojej rodzinki. Ciasta są zdecydowanie moją mocniejszą stroną.

Ciasto przekładane truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto przekładane truskawkami

 

  • CIASTO:
  • 5 jaj,
  • 2 i 1/4 szkl. cukru,
  • 2 i 1/2 szkl. mąki,
  • 20 dag masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

 

  • MASA:
  • 600ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe z cukrem,
  • 2 żółtka,
  • 30 dag pełnego mleka w proszku,
  • 17 dag masła,
  • 1/2 kg truskawek.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane truskawkami
1. Cukier utrzeć z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem oraz mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać ubite białka. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę o wym. 25x36cm. Do reszty ciasta dodać kakao, wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przestudzić, przekroić. 2. Na mleku ugotować budynie, przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać na przemian po łyżce budyniu oraz mleka w proszku. 1/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Odrobinę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta, poukładać truskawki, jedną obok drugiej. Wyłożyć resztę kremu tak, aby przykrył całe owoce. Można posypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.
Ciasto przekładane truskawkami
Etap 1