WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto przekładane z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto przekładane na bazie biszkoptu śmietankowego, przełożone kwaskowym dżemem, budyniem, bitą śmietaną i wykończone brzoskwiniami w galaretce.

Ciasto przekładane z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto przekładane z brzoskwiniami

Biszkopt

Budyń

  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • dżem z czerwonej porzeczki

Bita śmietana

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane z brzoskwiniami

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodać połowę piany, następnie połowę mąki, resztę piany i resztę mąki.

Dokładnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Dodać aromat i wymieszać. Ciasto przelać do kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm.

Piec do suchego patyczka, ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy blat włożyć z powrotem do tortownicy i posmarować dżemem.

Budyń

2,5 szklanki mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać proszki budyniowe, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko. Mieszając cały czas gotować aż budyń zgęstnieje.

Budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia a następnie wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Przykryć drugim biszkoptem.

Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami soku z brzoskwiń z puszki.

Bita śmietana

Do wysokiego naczynia wlać śmietanę. Wsypać cukier puder i śmietan fixy i zmiksować na najwyższych obrotach na sztywny krem.

Kremem posmarować nasączony biszkopt. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na plasterki. Ułożyć je na śmietanie.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy zacznie gęstnieć wylać na ciasto. Ciasto schować do lodówki najlepiej na min. kilka godzin.

Ciasto przekładane z brzoskwiniami
Ciasto przekładane z brzoskwiniami po wyjęciu z formy
Ciasto przekładane z brzoskwiniami
Ciasto przekładane z brzoskwiniami przed zalaniem galaretką
Ciasto przekładane z brzoskwiniami
Ciasto posmarowane dżemem w trakcie nakładania budyniu
Ciasto przekładane z brzoskwiniami
Biszkopt po upieczeniu przed przekrojeniem