Sposób przygotowania:
Ciasto przekładane z brzoskwiniamiBiszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodać połowę piany, następnie połowę mąki, resztę piany i resztę mąki.
Dokładnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Dodać aromat i wymieszać. Ciasto przelać do kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm.
Piec do suchego patyczka, ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy blat włożyć z powrotem do tortownicy i posmarować dżemem.
Budyń
2,5 szklanki mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać proszki budyniowe, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko. Mieszając cały czas gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia a następnie wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Przykryć drugim biszkoptem.
Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami soku z brzoskwiń z puszki.
Bita śmietana
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę. Wsypać cukier puder i śmietan fixy i zmiksować na najwyższych obrotach na sztywny krem.
Kremem posmarować nasączony biszkopt. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na plasterki. Ułożyć je na śmietanie.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy zacznie gęstnieć wylać na ciasto. Ciasto schować do lodówki najlepiej na min. kilka godzin.