kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto pyszniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ciasto dla prawdziwych miłośników słodyczy , połączenie wafelków,kakao i delikatnej masy budyniowo -śmietankowej

Ciasto pyszniak

Składniki:

Ciasto pyszniak

 

  • przepis na blaszkę 24x35 cm

 

  • biszkopt kakaowy:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • biszkopt z wafelkami:
  • 4 jaja
  • 2 batony prince polo,
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • masa:
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g śmietanki 30 %

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pyszniak
Upiec biszkopt na koniec dodając olej. Biszkopt z wafelkami: w misce wymieszać pokruszone wafelki,kokos ,mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodac żółtka ,na koniec delikatnie wymieszać z suchymi składnikami .Wyłożyc do natłuszczonej blaszki ,piec 30min. w 180 *C. Masa: ugotowć budyń.Masło utrzeć do białości dodawać do niego porcjami przestudzony budyń,na koniec wymieszać z ubitą śmietanką. Biszkopt Kakaowy przekroić na pół, na pierwszą część wyłożyć pół masy przykryć biszkoptem z wafelkami ,wyłożyć resztę masy i zakończyć drugą częścią biszkoptu kakaowego.Dowolnie udekorować.Schłodzić w loówce

Tagi:

biszkopt