madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Pysznotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto wygląda na skomplikowane, ale łatwo się je przygotowuje.

Ciasto Pysznotka

Składniki:

Ciasto Pysznotka

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 żółtka jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 2 szt budyniu śmietankowego,
  • 1/2 kostki masła ekstra,
  • 250 g dżemu porzeczkowego,
  • 4 białka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto Pysznotka
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy szybko ciasto kruche. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwie blaszki. Lekko zapiekamy i smarujemy każde ciasto dżemem z czarnej porzeczki. Następnie ubijamy pianę z 4 białek i 2 łyżek cukru, pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki. Tak ubitą pianę wykładamy na placki. Następnie na pianę posypujemy orzechy, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Pieczemy dwa jednakowe placki w temp. 180*C do momentu, aż się zrumienią.
Masa: budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie po wystudzeniu budynie miksujemy z miękkim masłem. Tak przygotowana masą przekładamy obydwa placki.
Wierzch polewamy polewą czekoladową.

Tagi:

ciasto