IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ciasto rabarbarowo orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z rabarbarem, wspaniałe na letnie popołudnia

Ciasto rabarbarowo orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto rabarbarowo orzechowe

 

  • CIASTO
  • 130 gram margaryna
  • szczypta Sól
  • 1/2 łyżeczki cynamon mielony
  • 5 szt żółtko surowe
  • 20 ml Martini Bianco
  • 1/2 szklanki cukier puder
  • 150 gram mąka pszenna
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/3 szklanki orzechy laskowe mielone
  • MASA BIAŁKOWA
  • 5 szt białka
  • szczypta Sól
  • 1/3 szklanki cukier puder
  • 1/2 szklanki orzechy laskowe mielone i siekane
  • 5 sztuk rabarbar

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowo orzechowe
Rabarbar obieram, myję i kroję na ok 1,5 cm kawałki. Margarynę ucieram z solą, cynamonem oraz cukrem pudrem, następnie dodaję żółtka i martini, ucieram wszystko na jednolitą, pulchną masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Wszystko delikatnie łączę z masą. Ciasto przekładam na okrągłą tortownicę (25 cm średnicy), którą wcześniej smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Białka ubijam z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę następnie delikatnie mieszam z orzechami i wylewam równomiernie na ciasto na tortownicy. Na białku układam rabarbar. Ciasto piekę przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Podaję po ostudzeniu posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto rabarbarowo orzechowe
Margarynę ucieram z solą, cynamonem oraz cukrem pudrem, następnie dodaję żółtka i martini, ucieram wszystko
Ciasto rabarbarowo orzechowe
Ciasto przekładam na okrągłą tortownicę (25 cm średnicy)
Ciasto rabarbarowo orzechowe
Białka ubijam z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę następnie delikatnie mieszam z orzechami
Ciasto rabarbarowo orzechowe
Na białku układam umyty, obrany i pokrojony rabarbar

Tagi:

ciasto