Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Ciasto rodzynkowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

miałam dość zwykłych ciast dodałam to i owo i właśnie to mi wyszło

Ciasto rodzynkowo-bananowe

Składniki:

Ciasto rodzynkowo-bananowe

 

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mleka
  • rodzynki
  • trochę rumu
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Ciasto rodzynkowo-bananowe
Składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na pienistą masę , dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , przesiać na masę , dodać mleko (ciasto powinno dość trudno odrywać się od łyżki). Na koniec wsypać rodzynki namoczone wcześniej w rumie. Banany obrać , przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Formę skrzynkową (u mnie 23 x 12 cm) nasmarować tłuszczem , nałożyć połowę ciasta , ułożyć banany w dwóch rzędach po środku i zalać resztą ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180 st.C.

Tagi:

jajko jajka