Sposób przygotowania:
Ciasto rodzynkowo-bananowe
Składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na pienistą masę , dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , przesiać na masę , dodać mleko (ciasto powinno dość trudno odrywać się od łyżki). Na koniec wsypać rodzynki namoczone wcześniej w rumie. Banany obrać , przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Formę skrzynkową (u mnie 23 x 12 cm) nasmarować tłuszczem , nałożyć połowę ciasta , ułożyć banany w dwóch rzędach po środku i zalać resztą ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180 st.C.
Masło utrzeć z cukrem na pienistą masę , dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , przesiać na masę , dodać mleko (ciasto powinno dość trudno odrywać się od łyżki). Na koniec wsypać rodzynki namoczone wcześniej w rumie. Banany obrać , przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Formę skrzynkową (u mnie 23 x 12 cm) nasmarować tłuszczem , nałożyć połowę ciasta , ułożyć banany w dwóch rzędach po środku i zalać resztą ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180 st.C.