Sposób przygotowania:
Ciasto rumowe w trzech smakach
Jajko razem z połową cukru ubijamy do białości. Następnie dodajemy śmietanę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, resztę cukru pudru oraz wlewamy ocet. Dokładnie miksujemy. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej bakalie, a do trzeciej mak. Każdą z części pieczemy osobno na tortownicy (śr.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Placki pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Przygotowujemy masę rumową. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki oraz łyżkę rumu. Dokładnie mieszamy. Mleko zagotowujemy. Do masy jajecznej cienkim strumykiem wlewamy wrzące mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką. Masę kładziemy na małym ogniu i cały czas mieszając chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Dodajemy zimny budyń jajeczny. Ucieramy i wlewamy pozostałą łyżkę rumu. Gotowym kremem przekładamy upieczone placki. Wierzch polewamy polewą i oprószamy wiórkami kokosowymi. Chwilę schładzamy w lodówce.