jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 458]

Ciasto runo leśne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto pięknie wygląda i kusi wyglądem. Jest smaczne i z przemyconym szpinakiem, gdyż nie wszyscy szpinak lubią a w cieśnie zjedzą.

Ciasto runo leśne Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto runo leśne

Masa z galaretką :

  • truskawki 50 g
  • galaretki 3 szt.
  • wrząca woda 4 szklanki

masa śmietanowa :

ciasto :

  • mąka krupczatka 1 szklanka
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • olej 3/4 szklanki
  • szpinak mrożony 450 g

Sposób przygotowania:

Ciasto runo leśne
Przygotować ciasto : białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać na małych obrotach. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce aż do skończenia.

Wlać olej i szpinak odciśnięty, wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec 1 80 stopniach 50 minut. Wystudzone można przekroić na dwa blaty lub odkroić delikatnie 0,5 cm górę.

W między czasie przygotować galaretkę z truskawkami : Galaretkę rozpuścić we wrzątku wystudzić i dodać truskawki, pozostawić do stężenia.

Tężejącą galaretkę wyłożyć na blat szpinakowy i następnie smarować masą przygotowaną ze śmietany ubitej z fixem, cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w 1/5 gorącej wody i ostudzonej.

Na wierzch ułożyć odkrojoną lub złuszczoną część biszkoptu. Schłodzić w lodówce około 3 godzin.
Ciasto runo leśne
Szpinak rozmrozić i osączyć na sitku,lekko odcisnąć
Ciasto runo leśne
białka ubić z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać na wolnych obrotach
Ciasto runo leśne
Dodać mąkę i wymieszać delikatnie, dołożyć szpinak, olej,
Ciasto runo leśne
Wymieszać ciasto i przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika
Ciasto runo leśne
Galaretkę tężejącą wymieszać z truskawkami
Ciasto runo leśne
Na ostudzone ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami, na to masa ze śmietany i warstwa pokruszonego ciasta z biszkoptu

Tagi:

ciasto szpinak