Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Uważam, że warto w kuchni eksperymentować, przykładem na to jest to ciasto ryżowe. Wbrew pozorom to bardzo łatwy przepis na pyszne ciasto

Ciasto ryżowe

Składniki:

Ciasto ryżowe

 

  • 30 dag ryż,
  • 1,5 l mleko,
  • 3/4 szkl mąka,
  • 3/4 szkl cukier puder,
  • 18 dag masło,
  • 5 szt białka,
  • 6 szt żółtka,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki otarta skórka z pomarańczy,
  • 20 dag śliwki suszone,
  • 20 dag morele suszone,
  • 10 dag orzechy arachidowe,
  • 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ryżowe
Ryż ugotować na mleku odłożyć aż wchłonie mleko, wystudzić. Masło z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami i otartą skórka pomarańczową, wymieszać. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Zimny ryż zmiksować razem z masą jajeczną, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, śliwki, morele, skórkę kandyzowaną. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 45 minut.

Tagi:

ryż śliwki