mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto „Salcesonik”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Troszkę inne ciasto dla odmiany

Ciasto „Salcesonik”

Składniki:

Ciasto „Salcesonik”

 

  • Na ciasto I:
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej,
  • 3 łyżki dżemu malinowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody.

 

  • Na ciasto II:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka margaryny.

 

  • Na masę:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem,
  • 250 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • mleko do budyniu.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto „Salcesonik”
Przygotowujemy ciasto I:
Jajka, śmietanę, dżem, kakao oraz sodę przekładamy do miski i razem dobrze miksujemy na jednolitą konsystencję.

Ciasto II:
Margarynę roztapiamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby powstała kruszonka.

Kruszonkę (ciasto II) mieszamy delikatnie z ciastem (ciasto I). Pieczemy a następnie przekrawamy na pół poziomo.

Masa:
Budyń gotujemy w mniejszej proporcji do mleka niż jest na opakowaniu. Masło ucieramy, dodajemy cukier puder i ucieramy. Budyń studzimy i dodajemy po łyżce masła wraz z cukrem przez cały czas ucierając.

Ciasto przekładamy masą i pozostawiamy do schłodzenia.