Sposób przygotowania:
Ciasto „Salcesonik”
Przygotowujemy ciasto I:
Jajka, śmietanę, dżem, kakao oraz sodę przekładamy do miski i razem dobrze miksujemy na jednolitą konsystencję.
Ciasto II:
Margarynę roztapiamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby powstała kruszonka.
Kruszonkę (ciasto II) mieszamy delikatnie z ciastem (ciasto I). Pieczemy a następnie przekrawamy na pół poziomo.
Masa:
Budyń gotujemy w mniejszej proporcji do mleka niż jest na opakowaniu. Masło ucieramy, dodajemy cukier puder i ucieramy. Budyń studzimy i dodajemy po łyżce masła wraz z cukrem przez cały czas ucierając.
Ciasto przekładamy masą i pozostawiamy do schłodzenia.
Jajka, śmietanę, dżem, kakao oraz sodę przekładamy do miski i razem dobrze miksujemy na jednolitą konsystencję.
Ciasto II:
Margarynę roztapiamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby powstała kruszonka.
Kruszonkę (ciasto II) mieszamy delikatnie z ciastem (ciasto I). Pieczemy a następnie przekrawamy na pół poziomo.
Masa:
Budyń gotujemy w mniejszej proporcji do mleka niż jest na opakowaniu. Masło ucieramy, dodajemy cukier puder i ucieramy. Budyń studzimy i dodajemy po łyżce masła wraz z cukrem przez cały czas ucierając.
Ciasto przekładamy masą i pozostawiamy do schłodzenia.