Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto sernikowe z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik malinowy na kruchym spodzie a wierzch pokryty pyszną pianką jogurtowo- śmietankową i udekorowany świeżymi malinami.

Ciasto sernikowe z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto sernikowe z malinami

 

  • Spód:
  • 1,5 szkl mąki
  • 100g margaryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

 

  • Pianka:
  • 400g śmietanki 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny do ozdoby

Sposób przygotowania:

Ciasto sernikowe z malinami
Ciasto: Z mąki , margaryny, wody, proszku do pieczenia, cukru żółtek i szczypty soli zagnieść ciasto i wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec 10-15 minut w temp 180 stopni. Sernik: Ser zmielić 2 razy.Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Ser utrzeć z jajkami żółtkami, cukrem. Wlać śmietankę , ,maliny i dodać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie utrzeć i wylać na podpieczony spód. Piec około 1h w temp 180 stopni. Ostudzić po upieczeniu. Pianka: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Schłodzoną śmietankę ubić krótko z cukrem a następnie dodać jogurt i wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na sernik a na piance poukładać maliny.
Ciasto sernikowe z malinami
Z mąki , margaryny, wody, proszku do pieczenia, cukru żółtek i szczypty soli zagnieść ciasto i wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec 10-15 minut w temp 180 stopni.
Ciasto sernikowe z malinami
Ser utrzec z pozostałymi składnikami dodać maliny i wylać na podpieczony spód
Ciasto sernikowe z malinami
Schłodzoną śmietankę ubić krótko z cukrem a następnie dodać jogurt i wlać żelatynę
Ciasto sernikowe z malinami
Piankę wyłożyć na sernik a na piance poukładać maliny