nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie w przygotowaniu ciasto łączące w sobie sernik i makowiec, dwa ciasta w jednym. Taki seromakowiec zadowoli zapewne tych, któryz lubią serniki, jak i i tych którzy rozsmakowują się w makowcach.

Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem

Składniki:

Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem

 

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 10 jajek
  • 1 kg białego sera mielonego z wiaderka
  • 250g margaryny
  • 1 puszka masy makowej (około 800-900g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10g cukru waniliowego
  • 2 opakowania waniliowego budyniu
  • aromat rumowy

Sposób przygotowania:

Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem
Z 6 jajek oddzielić białka od żółtek. Miękką margarynę zmiksować z żółtkami oraz z waniliowym cukrem i cukrem pudrem. Do zmiksowanych z cukrami i margaryną żółtek dodać zmielony ser z wiaderka i oba opakowania budyniu i dalej wszystko ucierać mikserem. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać ją do utartej mikserem serowej masy. W ten sposób przygotowaliśmy już serową część ciasta. Masę makową zmiksować z 4 całymi jajkami i kilkoma kroplami aromatu rumowego. W ten sposób powstanie nam warstwa makowa ciasta. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na spód blaszki poukładać okrągłe biszkopty. Na biszkopty wylać trochę masy serowej, a na nią przełożyć całość makowej masy, którą następnie przykryć resztą masy serowej. Tak przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec seromakowca przez około 60 minut.