Sposób przygotowania:
Ciasto serowe z mandarynkami
SPÓD CIASTA:
Przesiać mąkę do miski. Zrobić w środku dołek. Wsypać cukier, sól wbić jajko. Dodać masło, utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Wstawić ciasto na 1/2 godziny do lodówki. Posypać mąką stolnicę, rozwałkować ciasto na blachę 25*28 cm. Przykryć blachę piekarnika folią aluminiową. Umieścić na niej ciasto pozostawiając szerokość 3 cm. Zagiąć brzeg folii ku górze. W wielu miejscach nakłuć ciasto widelcem. Wstawić blachę do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec spód ciasta przez 15 minut w temp. 175 stop. C.
Wyjąć do ostygnięcia. Osączyć mandarynki na sitku. Utrzeć jajka z cukrem, cukrem waniliowym, i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać chudy twaróg, sok z cytryny, skórką cytrynową oraz proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Odłożyć kilka mandarynek do dekoracji, resztę dodać do ciasta, wymieszać. Wyłożyć masę twarogową na upieczonym kruchym spodzie, wyrównać powierzchnię, delikatnie ułożyć pozostałe mandarynki. Wstawić blachę do piekarnika.
Piec ciasto przez 1 godzinę w temp. 175 stop. C.
Wyjąć do całkowitego ostygniecia.
Przesiać mąkę do miski. Zrobić w środku dołek. Wsypać cukier, sól wbić jajko. Dodać masło, utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Wstawić ciasto na 1/2 godziny do lodówki. Posypać mąką stolnicę, rozwałkować ciasto na blachę 25*28 cm. Przykryć blachę piekarnika folią aluminiową. Umieścić na niej ciasto pozostawiając szerokość 3 cm. Zagiąć brzeg folii ku górze. W wielu miejscach nakłuć ciasto widelcem. Wstawić blachę do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec spód ciasta przez 15 minut w temp. 175 stop. C.
Wyjąć do ostygnięcia. Osączyć mandarynki na sitku. Utrzeć jajka z cukrem, cukrem waniliowym, i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać chudy twaróg, sok z cytryny, skórką cytrynową oraz proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Odłożyć kilka mandarynek do dekoracji, resztę dodać do ciasta, wymieszać. Wyłożyć masę twarogową na upieczonym kruchym spodzie, wyrównać powierzchnię, delikatnie ułożyć pozostałe mandarynki. Wstawić blachę do piekarnika.
Piec ciasto przez 1 godzinę w temp. 175 stop. C.
Wyjąć do całkowitego ostygniecia.