Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pełne smaku ciasto, które bardzo często gości u mnie w domu

Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią

 

  • Na ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

 

  • Na masę budyniową:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe

 

  • Na masę serową:
  • 1/2 kostka miękkiej margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 serki waniliowe (po 150 gram każdy)
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 1 budyń śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, całych jaj oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy na dużej, prostokątnej blaszce. Gotujemy 3 budynie czekoladowe na 1 litrze mleka. Czekamy aż wystygnie. W mikserze ucieramy: margarynę, cukier, dodajemy stopniowo serek i żółtka z 3 jajek. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy. W innym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do miski z miksowaną zawartością za pomocą drewnianej łyżki. Delikatne mieszamy. Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, wylewamy wystudzoną masę budyniową, a na nią serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.
Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią
Ze składników na ciasto ugniatamy ciasto aż będzie jednolitą masą
Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią
Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy pokrojoną w kostkę brzoskwinie
Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią
Zalewamy spód wystudzoną masą budyniową
Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią
Całość zalewamy przygotowaną masą serową