WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Ciasto serowo-grysikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto serowo-grysikowe bez pieczenia, na herbatnikach, z ugotowaną masą serową i masą z kaszy manny.

Ciasto serowo-grysikowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto serowo-grysikowe

Masa serowa

Masa grysikowa

Dodatkowo

  • Ok. 30 sztuk herbatników pełnoziarnistych
  • 75g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-grysikowe

ETAP 1:

Formę o wymiarach ok 25x15 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki.

50 g masła roztopić i wymieszać z 1/4 szklanki cukru. Dodać jajko i zmielony ser. Wymieszać do połączenia. Podgrzewać aż będzie gorące.

W 100 ml mleka rozmieszać budyń i wlać do masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje i wyłożyć na ciastka.

Ułożyć drugą warstwę herbatników.

Szklankę mleka zagotować z cukrem i masłem. Wsypać powoli kaszę. Gotować aż zgęstnieje. Wyłożyć na herbatniki. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek.

2 łyżki mleka podgrzać. Wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać. Posmarować ciasto.

Schłodzić w lodówce.

Ciasto serowo-grysikowe
Ciasto serowo-grysikowe po schłodzeniu i wyjęciu z formy.
Ciasto serowo-grysikowe
Masa grysikowa rozsmarowana na masie serowej
Ciasto serowo-grysikowe
Masa serowa rozsmarowana na herbatnikach.
Ciasto serowo-grysikowe
Ser i jajko w trakcie mieszania z roztopionym masłem i cukrem
Ciasto serowo-grysikowe
Ciastka ułożone w formie