Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto serowo-makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kiedy nie możemy się zdecydować na co mamy ochotę - czy sernik czy makowiec - to ciasto jest idealnym rozwiązaniem.

Ciasto serowo-makowe

Składniki:

Ciasto serowo-makowe

 

  • Ciasto:
  • 4 jaja
  • 12 dkg margaryny
  • 17 dkg mąki
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 puszka masy makowej
  • 75 dkg białego sera
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 5 łyżek grysiku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-makowe
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Wymieszać. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę makową. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać powoli żółtka oraz po troszku sera (ser należy wcześniej zmielić). Grysik wymieszać z rodzynkami i proszkiem do pieczenia, dodać do sera, wymieszać. Dodać białka ubite na sztywno. Wymieszać i wylać na mak. Ozdobić ( u mnie lukier, polewa i posypka), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec.

Tagi:

sery ciasto ser