Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-makowe
Ciasto Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do pierników. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i 2/3 ciasta włożyć do foremki keksowej o wymiarach 22/14 cm, nakłuć widelcem. masa serowa Całe jajka wlać do miski, dodać cukier i ubić nad gotującą się wodą. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Ser z wiaderka zmiksować z mąką ziemniaczaną, olejem, aromatem i mlekiem, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać masę makową, kakao i bułkę tartą, zamieszać. Masę wylewać na ciasto w formie na przemian ciemną i jasną, na wierzchu ułożyć ozdobne ciasteczka wycięte z pozostałego ciasta. Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut w temp 180 stopni.