Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1369]

Ciasto śledziowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto na waflach tortowych, przygotowane na post lub Boże Narodzenie. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.

Ciasto śledziowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto śledziowe

Warstwa 1

Warstwa 2

  • wafle tortowe - 1 szt.
  • marchewka - 250 g
  • ser śmietankowy topiony - 100 g
  • jajko - 1 szt
  • majonez - 2 łyżki
  • sól i pieprz

Warstwa 3

  • wafle tortowe - 1 szt
  • pieczarki - 300 g
  • cebula - 1 szt
  • olej - 2 łyżki
  • sól i pieprz

Wierzch ciasta

  • jajka - 3 szt
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • majonez - 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • wafel tortowy - 1 szt

Sposób przygotowania:

Ciasto śledziowe
Warstwa 1

Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.

Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać 2 jajka i jedną cebulę, wszystko razem zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Warstwa 2

Marchewkę ugotować, pokroić, przełożyć do blendera, dodać 1 jajko, serek śmietankowy oraz 2 łyżki majonezu, zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Warstwa 3

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, cebulę przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, ostudzić, zmiksować.

Składanie ciasta :

Na pierwszy wafel wyłożyć masę śledziową

Drugi wafel i masa marchewkowa

trzeci masa pieczarkowa, przykryć ostatnim waflem, posmarować go majonezem i zetrzeć na tarce ostatnie 3 jajka, posypać solą i pieprzem, oraz pokrojonym szczypiorkiem, odstawić do schłodzenia do lodówki.
Ciasto śledziowe
Masa śledziowa została wyłożona na wafel tortowy
Ciasto śledziowe
Druga masa z marchewki wyłożona na drugi wafel
Ciasto śledziowe
Ostatnia masa pieczarkowa została wyłożona
Ciasto śledziowe
Wierzch wafla posmarowany majonezem i posypany startymi jajkami
Ciasto śledziowe