lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto z bakaliami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne szybkie ciasto, bakalie dajecie jakie lubicie. U mnie to były orzechy i migdały. Całość wyszła bardzo smaczna.

Ciasto z bakaliami i śmietaną

Składniki:

Ciasto z bakaliami i śmietaną

składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • jaja 6 szt
  • mąka pszenna 7 łyżek
  • cukier 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z bakaliami i śmietaną

wykonanie

Ubiłam całe jaja z cukrem na puch( tak całe jaja nic osobno i zawsze mi wychodzi). Dodałam przesianą mąkę ( przesiewałam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszałam)

Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach.

Po wyjęciu stygł biszkopt. Po przestudzeniu przekroiłam go w poprzek.

Do wormy w której piekłam wyłożyłam folią aluminiową i włożyłam połówkę biszkoptu.

Ubiłam śmietanę, przy końcu dodałam cukier by śmietana nie była mdła. Prawie wszystko wyłożyłam i przykryłam drugą połówką biszkopta. Reszta śmietany poszła na wierzch.

Migdały i orzechy( wzięłam je rozdrobniłam w woreczku przy użyciu tłuczka) .Podprażyłam razem na suchej patelni delikatnie soląc.

Poczekałam aż przestygnie i posypałam na śmietanę dosyć gęsto.

Czekoladę, dwie całe tabliczki rozpuściłam z mlekiem w rondelku i polałam bakalie, całą zawartość. Do lodówki.

Na drugi dzień ciasto jest akurat (przechodzi biszkopt śmietaną, robi się mięciutki)


Tagi:

deser ciasto