Sposób przygotowania:
Ciasto z bakaliami i śmietanąwykonanie
Ubiłam całe jaja z cukrem na puch( tak całe jaja nic osobno i zawsze mi wychodzi). Dodałam przesianą mąkę ( przesiewałam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszałam)
Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach.
Po wyjęciu stygł biszkopt. Po przestudzeniu przekroiłam go w poprzek.
Do wormy w której piekłam wyłożyłam folią aluminiową i włożyłam połówkę biszkoptu.
Ubiłam śmietanę, przy końcu dodałam cukier by śmietana nie była mdła. Prawie wszystko wyłożyłam i przykryłam drugą połówką biszkopta. Reszta śmietany poszła na wierzch.
Migdały i orzechy( wzięłam je rozdrobniłam w woreczku przy użyciu tłuczka) .Podprażyłam razem na suchej patelni delikatnie soląc.
Poczekałam aż przestygnie i posypałam na śmietanę dosyć gęsto.
Czekoladę, dwie całe tabliczki rozpuściłam z mlekiem w rondelku i polałam bakalie, całą zawartość. Do lodówki.
Na drugi dzień ciasto jest akurat (przechodzi biszkopt śmietaną, robi się mięciutki)