Sposób przygotowania:
Ciasto słonecznikowe 3
Żółtka oddzielamy od białek, a mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakaem. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy 5 łyżek cukru i miksujemy jeszcze chwilę. Do żółtek dodajemy pozostały cukier oraz ocet - miksujemy na puszysty kogiel - mogiel. Utarte żółtka dodajemy do piany z białek i miksujemy na wolnych obrotach. Na samym końcu wsypujemy zmieszaną mąkę i całość dokładnie mieszamy łyżką - pieczemy 45 minut w temp. 180*. Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na pół.
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni, podobnie robimy z ziarnami słonecznika. Miękkie masło miksujemy, stopniowo dodajemy masę krówkową i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy uprażony słonecznik i orzechy - mieszamy łyżką i masą przekładamy ciasto. Posypujemy calość cukrem pudrem.
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni, podobnie robimy z ziarnami słonecznika. Miękkie masło miksujemy, stopniowo dodajemy masę krówkową i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy uprażony słonecznik i orzechy - mieszamy łyżką i masą przekładamy ciasto. Posypujemy calość cukrem pudrem.