jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Niezawodny kruchy z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Początek lata to nie tylko wyczekiwane przez wszystkich truskawki. To także inne pyszne owoce. Do takich niewątpliwie zaliczam czereśnie. Dziś polecam ich połączenie z ciastem kruchym oraz przepyszną kruszonką, która jest przysłowiową kropką nad „i”.

Niezawodny kruchy z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niezawodny kruchy z czereśniami

CIASTO:

  • 300 gram mąki,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 170 gram masła,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 duże żółtka

NADZIENIE:

KRUSZONKA:

  • 150 gram mąki,
  • 70 gram cukru kryształu,
  • 80 gram masła

Sposób przygotowania:

Niezawodny kruchy z czereśniami

ETAP 1

Niezawodny kruchy z czereśniami
osuszone czereśnie drylujemy

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki, a na koniec drylujemy. Pozbawione pestek łączymy z mąką ziemniaczaną.

ETAP 2

Niezawodny kruchy z czereśniami
na stolnicę wykładamy składniki ciasta kruchego

SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli masło, cukier, proszek do pieczenia, sól i żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Niezawodny kruchy z czereśniami
ciastem wykładamy spód i boki blaszki

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wałkujemy na rozmiar nieco większy niż blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę, formując około 1 cm brzegi wokół. Wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie posypujemy kaszą manna.

ETAP 4

Niezawodny kruchy z czereśniami
na ciasto wykładamy przygotowane owoce

Na kaszę wykładamy równą warstwę przygotowanych czereśni

ETAP 5

Niezawodny kruchy z czereśniami
przygotowaną kruszonkę wykładamy na ciasto

KRUSZONKA: Mąkę, masło oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową wykładamy na owoce.
Uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 -50 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.


Tagi:

ciasto deser