Sposób przygotowania:
Niezawodny kruchy z czereśniamiETAP 1
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki, a na koniec drylujemy. Pozbawione pestek łączymy z mąką ziemniaczaną.
ETAP 2
SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli masło, cukier, proszek do pieczenia, sól i żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 3
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wałkujemy na rozmiar nieco większy niż blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę, formując około 1 cm brzegi wokół. Wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie posypujemy kaszą manna.
ETAP 4
Na kaszę wykładamy równą warstwę przygotowanych czereśni
ETAP 5
KRUSZONKA: Mąkę, masło oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową wykładamy na owoce.
Uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 -50 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
SylaUla
gusia1000