Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto śmietankowe z malinami i melisą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszne lekkie ciasto owocowe

Ciasto śmietankowe z malinami i melisą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śmietankowe z malinami i melisą

 

  • 6 jajek
  • 6 łyzek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 kg malin
  • Garsc melisy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe z malinami i melisą
Białka oddzielic od żółtek i białka ubic na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nastepnie dodać żółtka nadal miksując. Gdy ładnie się połaczy dodać przesitowana mąke, proszek do pieczenia oraz wlac olej, a następnie delikatnie wymieszać. Piec ok. pół godziny w 180 stopniach. Zelatynę namoczyc w 2 łyżkach letniej wody, a nastepnie dolać resztę gorącej wody- ilość według przepisu na opakowaniu. Połowę żelatyny ostudzic a resztę pozostawic aby pomału stygła. Śmietane ubic na wysokich obrotach na puch. Pod koniec dodać cukier puder i ostudzoną zelatynę. Zmiksować. Śmietane rozłożyć na zimnym biszkopcie. Na śmietane rozłożyc maliny oraz listki melisy. Gdy druga cześć żelatyny będzie zimna lekko polać nią owoce.
Ciasto śmietankowe z malinami i melisą
zelatyne najpierw moczymy a potem dopiero zalewamy wrzatkiem
Ciasto śmietankowe z malinami i melisą
mąke do biskzopta przesiewamy aby ja napowietrzyc
Ciasto śmietankowe z malinami i melisą
smietane ubijamy na najwyzszych obrotach az otrzymamy puch
Ciasto śmietankowe z malinami i melisą
malimy rzokładamy na swietanie i delorujemy listakimi melisy

Tagi:

jajko jajka