gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciasto smietankowo agrestowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo pyszne ciasto z agrestem.

Ciasto smietankowo  agrestowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto smietankowo agrestowe

 

  • Składniki ciasta
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 zółtka

 

  • Składniki bezy
  • 4 białka
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg platków migdałowych
  • Masa smietankowa
  • smietana 30% 500ml
  • 3 łyżeczki zelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyzki cukru

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto smietankowo agrestowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto które dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Z białek ubijamy bezę dodajemy stopniowo cukier do ubitych białek dodajemy płatki migdałowe mieszamy i wykładamy na ciasto.Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut 175 st. Musimy upiec dwa jednakowe placki. Zelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy az napęcznieje.Wody nie dajemy dużo tylko tyle aby ją wymieszać.Następnie zalewamy wrzatkiem mieszamy az się rozpusci.Ubijamy smietanę z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy odsączony agrest mieszamy wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim ciastem. POLECAM ! ! !
Ciasto smietankowo  agrestowe
Ciasto wyszło naprawdę pyszne a agrestu wczesniej nikt nie chciał jeść
Ciasto smietankowo  agrestowe
Ubijamy smietanę z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto smietankowo  agrestowe
Zelatynę zalewamy małą iloscią zimnej wody następnie gorącej
Ciasto smietankowo  agrestowe
Do smietany dodajemy odsączony agrest mieszamy.