Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto śmietankowo - kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto czrano biale............

Ciasto śmietankowo - kakaowe

Składniki:

Ciasto śmietankowo - kakaowe

 

  • ciemny z 4 jaj. (gdzie w biszkopcie ciemnym jedną łyżke mąki pszennej zastepujemy łyżka kakao)

 

  • masa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyzki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła + 10dag
  • 1 żółtko

 

  • Masa biala:
  • 500ml słodkiej smietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowo - kakaowe
Puieczemy 2 biszkopoty.

robimy mase ciemną: do mleka dodajemy obydwa cukry, kakao i masło(10 dag), ciagle mieszamy i czekamy aż sie zagotuje. następnie uciermay calą kostke masło, dodajemy zółtko i przestudzoną mase kakaową.

Śmietane ubijamy i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatyne.
Sposób ułożenia: ciasto jasne, masa kakaowa, ciasto ciemne i bita śmietanka.

Tagi:

biszkopt